Thursday, December 2, 2010

Kaji larangan motosikal masuk bandar????? Gila ke hape!

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta mengkaji cadangan menguatkuasakan larangan motosikal persendirian memasuki bandar raya ini sebagai usaha terbaru membendung kegiatan jenayah jalanan, termasuk masalah sosial daripada terus berleluasa.

Bekas Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman, berkata cadangan itu juga bertepatan dengan hasrat kerajaan menjadikan bandar raya ini sebuah metropolitan yang selamat dan sejahtera melalui pelaksanaan Pelan Greater Kuala Lumpur.
Konsep Kuala Lumpur Bebas Motosikal harus dikaji, seterusnya dipertimbangkan untuk dilaksanakan kerana potensinya dalam membantu usaha kita memerangi jenayah jalanan, terutama membabitkan kes samun dan ragut sekitar bandar raya.
Ini sekali gus menyumbang kepada penurunan indeks jenayah di Kuala Lumpur pada masa depan seperti dicapai sepanjang tahun ini yang lebih baik daripada sasaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) ditetapkan kerajaan, katanya.

Beliau berkata demikian kepada Berita Harian selepas majlis serah tugas Ketua Polis Kuala Lumpur kepada penggantinya, Datuk Zulkifli Abdullah sambil disaksikan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Difahamkan, pendekatan sama turut diamalkan di China, Syria dan beberapa negara Timur Tengah ketika ini khusus bagi membanteras penjenayah bermotosikal.

Bagaimanapun, kerajaan perlu mengkaji secara terperinci kesesuaian cadangan itu termasuk mengambil kira faktor ekonomi kerana motosikal masih menjadi pengangkutan utama di kalangan rakyat negara ini, terutama mereka berpendapatan rendah dan sederhana.
Muhammad Sabtu yang kini memegang portfolio Timbalan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, berkata kertas kerja mengenai cadangan itu sudah dikemukakan kepada pihak berkenaan untuk diteliti.
 
*memang mengarut!abis tu moto da xle guna da????pastu biar kl jammed tambah trk..skrg da la da jammed sekian..nnt da xle nk nek moto lagi sekian..OTAK ADA KA???aiyoooo.....

1 comment:

Acid Voice said...

Org yg buat cadangan tu sebernarnya dengki ngan org bawak motor nih....tol free...minyak jimat...parking x kena bayar....klu nak kira kes jenayah...org jahat reti bawak motor je ke...bawak kereta xde org jahat la...tu..banyak lagi kes...org tarik kereta pakai samseng...dah berapa tahun org komplen...ada setel ke...x jugak...accident melibatkan kenderaan besar..dah kurang ke...x jugak...apa motif nak salahkan rider motor je nih...bongok...klu camtu...xyah la jual motor kat kedai...habis cerita....biar ramai yg xde keje...pastu kite tengok...jenayah makin kurang ke makin banyak...kan..kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails